péntek, augusztus 12, 2016

Fogatlan kontra Szilaj

Még mindig nem rész, tudom, de az is lesz a hétvégén.
Nos ma arra jutottam, hogy az Így neveled a sárkányodat összehasonlítom egy másik rajzfilmmel. A voksom pedig a Szilaj, a vad völgy paripájára esett.
Amit elsőként megemlítek, hogy mindkét film Dreamworks-os.

Tömören a Szilajról: Szóval maga a film arról szól, hogy egy vadló, egy musztáng beleszületik a Vadnyugat azon korába, amikor a vasutat építik. Mikor eléri azt a kort, átveszi a ménes vezetését, ami nem könnyű azért. Hisz a tisztség felelősséggel jár. Egy nap azonban emberek érkeznek az otthona közelébe és kíváncsi rá. Persze itt kezdődnek a kalandjai. Elfogják és elviszik egy lovas-katonai tábor féleségbe valahol a pusztába. Megpróbálják betörni, de egy született vadlovat nehéz. 2 nappal később egy indián fiú is odakerül, akivel megszöknek és elviszik a falujukba. Ott értetlenkedik magában egy sort, hogy a lovak miért vannak az emberekkel. Majd ott is megpróbál a fiú rá ülni, de nem jön össze neki se, egyenlőre. Aztán összeköti a saját kancájával, hogy az próbálja meg megszelídíteni egy kicsit. Persze az a poén benne, hogy a két ló egymásba szeret. Végül a fiú elengedi, amikor rájön sose fognak rá ülni. El is indulna haza és vinné magéval a felszedett kancát is, de itt jön a baj. A katonák akiknél volt rátámadtak a falura. Mindketten visszamennek, az egyik segíteni a másik csak azért, hogy ne essen az elsőnek baja. Igazi szerelem. De így is baja esik a kancának, mert lelövik és majdnem vízbe fullad, de a mi vagyis az én hős szerelemes lovam utána ugrik, hogy megmentse. Bár egy vízesés vagyis a gravitáció ellen még ő se tud tenni semmit. Végül megint elviszik, de ezennel egy vasút építő brigádhoz. Hajnalban fel kell vonszolniuk a lovaknak egy dög nehéz gőz mozdonyt a hegyre vagy dombra(ki minek nézi), ahol leesik neki, hogy merre is tart a vasút. Persze, hogy az otthona felé. Megakadályozza egyenlőre, hogy a vasút ne haladjon, de ez se tarthat sokáig. Elmenekül onnan, de majdnem odavesz a tűzbe, ami miatta lesz. De megmenti az indián srác és itt jön a nagy örömködés. Vagy két percig, mert persze, hogy a katonák se maradnak meg a seggükön egy helyen. Rájuk találnak és megint kezdetét veszi a hajsza. Itt persze hagyja a ló, hogy a srác felüljön rá, hisz ez a menet életre vagy halálra megy. Végül megmenekülnek és haza mennek a fiú falujához. Megjelenik a halottnak hit kancája és egy érzelgős búcsút vesznek a fiútól, majd elindulnak Szilaj otthona felé, ahol örömmel fogadják őket.

Tömören ennyi. Én ajánlom, hogy nézzétek meg, persze csak az aki még nem látta, mert teljesen szívbe szökő film, mint az Így neveled a sárkányodat.
De jöjjön az összehasonlítás.

Oké gondolom az első gondolatat a többségnek az, hogy ebben most mit kell összehasonlítani, hisz semmi közös pont nincs a studion kívül. Pedig... pedig van, csak oda kell figyelni.
Nos akkor lássuk.

Mindkettő először is egy amolyan most-nézd.meg-a-tájat képkockákkal kezdődik.
  Képtalálat a következőre: „spirit stallion of the cimarron landscape”
Ugye elkezdik mutogatni, hogy milyen is Hibbant, csak van az a  kicsi baj, de ez itt most mellékes, szerintem. Ugyan úgy, a Szilajban is a tájjal kezdik, amit egy kicsit elhúznak, de eszméletlen szép a táj, legalább is szerintem. Aztán ott van az is, hogy a főszereplők mesélik el a saját szemszögükből a történetet, részben, mert persze ott van a HTTYD-ben azok a jelenetek, amikor nem Hablaty van a középpontban, de nem baj. Nos egy kis mese van közben, de a Szilaj még annyival egészül ki, hogy bepillantás kapunk egy picit Szilaj gondolataiba időnként. 
Aztán ott van az a másik dolog amit előbb említenék meg, hogy van az a sas a Szilajban. Az a madár is egy olyan szirt alatt repül át, mint Fogatlan és Hablaty ez első éles repülésükön. Egy kicsit koppintottak, de nem baj. DW film. 
  
Nos ez is hasonlít a két filmben, de van még. Például, amikor Fogatlan a 2. részben Felhőugrónak rajzol egy jégcsappal, az a Szilajban úgy jelenik meg, hogy a kis Szilaj szomjas és a jégcsapok olvadt vízével kell beérniük. Na erre a kiscsikó fogja magát és egy hatalmas jégcsapot elkezd nyalogatni, de a nyelve hozzá fagy, mint Fogatlannak rajzolás közben.
  
A két kis értelmes cukiság. Akkor ott van, hogy a srác miután a ló megmentette az életét elindul megkeresni bármi áron őt, ugyan úgy, mint Hablaty Fogatlant, mikor lelőtte. Tagadhatatlanul DW film mindkettő.
És a végére hagytam a legfontosabbat. Van az a jelenet, amikor ugye Fogatlan megadja magát Hablatynak és a kezébe nyomja az orrát. Ez ugyan így benne van a Szilajban is. Csak ott a ló nem szelídül meg, mint később Fogatlan.

Nekem úgy ennyi fontos észrevételem volt a két film között. Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor oda le lehet írni, hogy melyik rajzfilmmel hasonlítsam össze legközelebb, ami kedvencünket. Nem csak DW-os lehet. Bármilyen, csak címet kérek, hogy le tudjam tölteni.
Rész hétvégén lesz, addig is sziasztok. :D
És jó olvasást.

1 megjegyzés:

Norina_29 írta...

Nagyon jó össze szedted. Csak az halatszott tőlem hogy: tényleg,tényleeegg.
Szintem a Httyd-hez még a hős 6-os hasonlít egy kicsit. Pl:repülő jelenet
Itt egy crack ami ezt mutatja:https://www.youtube.com/watch?v=VIthun2kmCA
(0.31-től van az a rész)

"Nosztalgiáztam"

Visszaolvasgattam a régi komenteket és még most is meghatódok egyes emberek hozzá szólásain. Mikor kis taknyosként neki kezdtem 0 írói ...